Počet záchranných letov posádok AIR-TRANSPORT EUROPE presiahol v roku 2023 hranicu 4000 akcií

Počet záchranných letov posádok AIR-TRANSPORT EUROPE presiahol v roku 2023 hranicu 4000 akcií

Záchranárske vrtuľníky a lietadlo spoločnosti AIR-TRANSPORT EUROPE vzlietli v r. 2023 zo siedmich staníc na Slovensku a z dvoch v Českej republike na pomoc ľuďom v tiesni a chorým celkovo 4002-krát, čo znamená, že posádky leteckých záchranárov pomohli historicky najväčšiemu počtu pacientov. Ide tak o 15%-ný nárast celkových zásahov v porovnaní s rokom 2022. Výrazné zvýšenie počtu zásahov možno pripísať najmä častejšiemu nasadeniu vrtuľníkov do záchranných akcií a zefektívneniu spolupráce s jednotlivými záchrannými zložkami.

Zásahy na území SR: Územie Slovenska je pokryté celkovo siedmimi základňami vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktoré prevádzkuje spoločnosť AIR-TRANSPORT EUROPE so svojím pôsobením v letectve takmer 33 rokov. Posádky týchto základní slúžiace v trojčlennom zložení (pilot, lekár a záchranár) vykonali v priebehu roka 2023 spolu 2645 záchranných akcií, čo predstavuje 21%-ný nárast oproti roku 2022.
Stúpol aj počet tzv. primárnych zásahov, t.z. počet vyslaní záchranárskych vrtuľníkov priamo do terénu. V rámci nich najčastejšie zasahovali záchranári pri dopravných nehodách, pri ktorých okrem zranených z nehôd vozidiel ošetrili aj 60 motocyklistov, 49 cyklistov a 4 kolobežkárov. V teréne ťažko dostupnom pre pozemnú záchranu, ako sú hory, lesy, odľahlé miesta a pod. pomáhali najmä pri úrazoch turistov, horolezcov, lyžiarov či paraglajdistov. Práve na takých miestach, kde vrtuľník nemôže pristáť, využívajú posádky pri záchrane techniku palubného navijaka, vďaka ktorej dokážu pacienta dosiahnuť do niekoľkých minút. Práve čas je pri závažných úrazoch rozhodujúci faktor, ktorý môže rozhodnúť o ďalšom vývoji zdravotného stavu, či živote zachraňovaného. V priebehu roka 2023 použili túto techniku posádky celkovo 327-krát. Svoje prvenstvo si v tejto činnosti už tradične drží popradská základňa, ktorá ju využila pri 165 záchranných akciách, čo tvorí takmer polovicu z celkového počtu jej zásahov.
Okrem toho zabezpečujú posádky záchranárskych vrtuľníkov aj tzv. sekundárne prevozy pacientov medzi nemocnicami, väčšinou z oblastných nemocníc do vyššie špecializovaných zdravotníckych zariadení za účelom invazívnej terapie. Medzi nemocnicami previezli leteckí záchranári v roku 2023 spolu 1267 pacientov, z toho najčastejšie, takmer 800 letov smerovalo do slovenských kardiocentier.
Z celkového počtu pacientov, ktorých leteckí záchranári v roku 2023 previezli, tvorilo takmer 13 % detských pacientov. Tých najkrehkejších pacientov – novorodencov v inkubátore previezli záchranárske vrtuľníky počas roku 2023 celkovo 50, čo predstavuje nárast o 11 % oproti roku 2022.

Našich NAJ roku 2023:

 Najviac práce počas roka 2023 mali posádky základne Krištof 04 v Košiciach, ktoré si do svojej štatistiky zapísali 456 letov, za nimi nasledovala základňa v Trenčíne so svojimi 409 zásahmi a v tesnom závese ich dobiehalo stredisko Krištof 02 z Banskej Bystrice s 398 záchrannými letmi.  Najčastejšie bolo možné vidieť v roku 2023 pristávať záchranársky vrtuľník pri Fakultnej nemocnici v Trenčíne (119 pristátí).  Najrušnejší deň pripadol na 10. september, kedy naši Krištofovia na území Slovenska vzlietli na pomoc 23 pacientom.
 Najviac záchranných letov si pripísal vrtuľník Bell 429 s registračnou značkou OM-ATM, ktorý si do svojej štatistiky v roku 2023 pripísal spolu 369 akcií.
 Najdlhší let v rámci záchrany života v roku 2023 trval presne 295 minút. Išlo o prevoz pediatrickej pacientky zo zlyhaním pečene z DFNsP v Košiciach do IKEM (Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny) v Prahe.  Naopak, najkratší záchranný let trval 17 minút. Na palube viezla posádka Krištof 03 z Popradu pacienta s ťažkými devastačnými poraneniami z Veľkej Lomnice do popradskej nemocnice.  Najstaršia pacientka prevážaná na palube v roku 2023 bola 95 ročná pani s cievnou mozgovou príhodou.
 Historicky najviac letov (44) v rámci transplantačného programu uskutočnili posádky v r. 2023. Na palube previezli 28 orgánov na transplantáciu, z toho 13 sŕdc spolu s transplantačným tímov, 7 obličiek a 5 pečení, zvyšok tvorili prevozy darcov, či príjemcov orgánov.

Neoddeliteľnou súčasťou práce leteckých záchranárov sú aj medicínske lety prúdovým lietadlom Cessna Citation 550 Bravo. V rámci nich previezol kapitán lietadla so svojím tímom celkovo 41 pacientov. Väčšina z nich boli pediatrickí pacienti transportovaní do nemeckého Essenu za účelom transplantácie pečene. Za každým jedným záchranným letom stojí tím zohratých ľudí, ktorí svoju prácu vnímajú ako poslanie. Svedčí o tom aj uvedenie dvoch pilotov VZZS v roku 2023 do záchranárskej Galérie cti a ich ocenenie za svoju celoživotnú prácu pri záchrane ľudských životov. Andrej Kohút a Jozef Piter-Bučko venovali tomuto poslaniu veľkú časť svojho života, za čo im právom patrí toto ocenenie. Obaja v roku 2023 zároveň ukončili aktívnu službu pilotov VZZS a odišli si užívať zaslúžený dôchodkový oddych. Do života leteckých záchranárov, presnejšie do ich flotily pribudol v roku 2023 vrtuľník Bell 429 (OM-ATX), ktorý na Slovensko priletel zo služieb LZS (HEMS) vo Francúzsku. Po potrebnej modifikácii a redizajne bol v auguste nasadený do prevádzky VZZS v Košiciach, ktorá bude na najbližšie obdobie jeho domovskou základňou. Keďže obmena letky so sebou prináša ja vyradenie starých strojov, v priebehu roka 2023 boli z prevádzky odstavené 2 vrtuľníky talianskej výroby Agusta A 109K2 (OM-ATK a OM-ATE). A hoci svoju misiu vo vzduchu ukončili, svoje ďalšie pôsobisko si našli ako statické exponáty a ako pripomienka ich významnej pomoci pri záchrane leteckou technikou.

Na začiatku decembra prebehlo v sídle spoločnosti v Poprade úspešné kolaudačné konanie hangáru, ktorý sa nachádza v areáli Letiska Poprad-Tatry. Jeho výstavba trvala 10 mesiacov, celková investícia dosiahla výšku 1mil. EUR a bola plne financovaná zo zdrojov spoločnosti ATE. Priestory nového hangáru budú zatiaľ určené pre servis a údržbu.

Zásahy na území ČR: V susednom Česku, kde spoločnosť AIR-TRANSPORT EUROPE prevádzkuje dve základne leteckej záchrannej služby bol v roku 2023 zaznamenaný taktiež nárast počtu záchranných akcií. Záchranársky vrtuľník zo svojej základne LZS v Olomouckom kraji vzlietol v roku 2023 na pomoc celkovo 704 pacientom, čo predstavuje o 32 záchranných akcií viac ako v roku 2022. Posádky počas nich strávili 535 hodín vo vzduchu. Významným míľnikom na tejto základni v roku 2023 bola po takmer 10-ročnej prestávke obnova letov s inkubátorom. Vďaka ním dokážu leteckí záchranári v Olomouci zabezpečiť čo najrýchlejší a najefektívnejší transport novorodencov do potrebného zdravotníckeho zariadenia a získať tak niekoľko desiatok minút, ktoré sú častokrát kľúčové. Druhá základňa LZS v Moravskosliezkom kraji uskutočnila v roku 2023 spolu 653 záchranných misií, čo predstavuje o 40 viac ako v roku 2022.

„Rád by som na záver vyjadril svoje veľké poďakovanie celému záchranárskemu tímu ATE, nakoľko pomoc ľuďom je hlavným zmyslom a poslaním našej práce a bez neho by tento historický počet záchranných akcií nebolo možné dosiahnuť. Verím, že s tak dobrým tímom sa našej spoločnosti podarí zvládnuť všetky nové výzvy, ktoré nám prinesie rok 2024,“ uzavrel hodnotenie roka 2023 konateľ spoločnosti Milan Hoholík.